Az elmúlt évek biotechnológiai fejlődése az orvostudomány számos területén lehetővé tette a betegek klinikai és genetikai jellemzőik alapján történő személyre szabott kezelését. Újgenerációs technológiai eljárások kidolgozása és klinikai alkalmazása a ritka genetikai betegségek azonosításában, valamint a különböző onkológiai betegségek precíziós kezelési stratégiájának kiválasztásában elengedhetetlen egy modern és költséghatékonyan működő egészségügyi ellátórendszerben.

Az iBioScience Kft és a Magyar Genomika és Bioinformatika Központ (GenBio) közös projektje keretében a legmodernebb infrastruktúrára épülő újgenerációs szekvenálási folyamatokat támogató laboratóriumi információkezelő rendszert (továbbiakban LIMS) alakítottunk ki, melynek tervezése, implementálása majd validálása során a személyre szabott orvoslást diagnosztikai eszközzel történő támogatása elsődleges szempont.

Feladataink során befejeztük a LIMS rendszer logikai, fizikai tervezését a kutatások során szerzett információkra, követelményekre támaszkodva. Kutatásainkban vizsgáltuk a bioinformatikai rendszerek web – és mobil alapú fejlesztési lehetőségeit, azok módszertanát, a projektbe történő illesztés lehetőségeit. Fokozott figyelmet fordítottunk az program egészségügyi adatokra történi informatika biztonsági kockázataira, azok kezelésére.

A fejlesztési irányok kijelölése után a projekt keretein belül a GenBio által beszerzett infrastruktúra rendszerre (HPC) épülő, legmodernebb fejlesztői környezetben mind a front-end, mind a back-end fejlesztése a projekt ütemezése szerint halad. Front end fejlesztés részét képzi a megfelelő UX design, mely egy modern és gyakorlatban használható, áttekinthető külsőt ad a rendszernek.
Az informatikai fejlesztés mellett a laboratóriumi oldalról történő fejlesztést párhuzamosan végeztük és az összekapcsolásával alakítottuk ki a LIMS rendszert. A rendszer web alapú alkalmazása mellett a mobilalkalmazás is elkészült, így a program használói hordozható okoseszközökről is elérhetik a rendszert.

2023.03.07