A kutatási infrastruktúrák szerepe kiemelkedő mind a felfedező, mind az alkalmazott kutatások terén. Hozzájárulnak Magyarország gazdasági teljesítményének növeléséhez is. Fejlesztésük és ismertségük erősítése tudományos és nemzetgazdasági szempontból egyaránt fontos.

A kutatási infrastruktúra-útvonaltervezési folyamat részeként a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) kérdőíves felmérés keretében azonosította Magyarország „TOP 50” kiváló kutatási infrastruktúráját. Ezek önállóan vagy hálózatos formában olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek magas szintű kutatásokat és kiemelkedő technológiai fejlesztéseket tesznek lehetővé.

Kiváló Kutatási Infrastruktúra címben részesült a PTE Szentágothai János Kutatóközpont Magyar Genomika és Bioinformatika Központ műszerparkja és munkája. Az elismerést Palkovics László innovációs és technológiai miniszter adta át 2021. december 16-án a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontban.

A nyertesek hivatalos tanúsítványt kaptak, mely alapján jogosultak a cím használatára. Emellett bekerülnek az NKFIH honlapján kereshető adatbázisba, továbbá a legfontosabb hazai kutatási infrastruktúrákat bemutató reprezentatív kiadványba. Ez segíti láthatóságukat, kapcsolatépítésüket a nemzetközi kutatási együttműködések kialakításához.

A rendezvényről készült video: https://www.youtube.com/watch?v=llRv9eQZtuY