Az iBioScience Kft. a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjával szoros együttműködésben biztosítja a magyar tudományos közösség számára a legmodernebb újgenerációs szekvenálási technológiát és szakmai hátteret. A Kutatóközpontban a cég műszerparkkal és szakemberekkel támogatja a következő generációs szekvenálás alkalmazását a kutatásban, technológiai fejlesztésben és a diagnosztikában.

„A genomika óriási lehetőséget rejt magában, mivel mind a ritka betegségek, mind a rák szorosan összefügg a genomban bekövetkezett változásokkal.

Rendkívüli érdeklődére számítunk a hazai páciensek és a családtagjaik köréből akik részt vennének ebben az úttörő projektben.

10.000 teljes emberi genomot tervezünk megszekvenálni, az örökítőanyag építőkövének sorrendjét meghatározni, azaz felmérni a genetikai állapotát.

Igazából a projekt középpontjában a ritka betegségben szenvedő betegek és családtagjaik, valamint a rákos betegek állnak, de emellett népességgenomikai vizsgálatokat is tervezünk végezni.

Célunk egy önkéntes, belegyezésen alapuló etikus program, amely a betegek hasznára válik. Lehetővé tesszük a tudományos felfedezéseket, amely bízunk benne, hogy képes elindítani a genomikai ipar fejlődését.

Az egyetem és a Szentágothai János Kutatóközpont vezetése külföldön dolgozó olyan magyar szakembereket csábított haza akik ilyen intézeteket illetve kutatócsoportokat hoztak létre, vezettek és fejlesztettek neves európai biotechnologiai intézetekben.

Fontos lépés volt két közös Európai Uniós és magyar pályázati forrás elnyerése, amelynek kereteiben nem csak humán erőforrást hanem a szükséges világszintű kutatási infrastruktúrát is be tudtuk szerezni, illetve professzionálisan működtetni.

A legfontosabb a személyre szabott gyógyászat a precíziós orvoslásnak a Magyarországon még jobban elterjedése lesz és ez nem csak a kutatásban, hanem a mindennapi diagnosztikában is eredményt hoz.”

Dr. Gyenesei Attila

Bioinformatika Kutatócsoport Vezetője